Skip to content

Kryptera din epost

mars 9, 2009

Detta inlägg är mer en uppmaning till all som läser det, vill du behålla ditt privatliv privat är det en bra idé att börja kryptera sin epost. Jag tänker inte skriva någon guide om hur man gör detta, det finns massor med guider om detta på nätet. De flesta guiderna rekomenderar att man använder gpg (GNU Privacy Guard), programmet har öppen källkod och finns att ladda ner till både windows, mac, linux och många andra unix-system.

När det käller kryptering är det ofta en fördel att välja program med öppen källkod, genom att källkoden är öppen och fritt kan laddas hem är det också många som granksar den, på så vis kan man vara säker på att den är fri från så kallade bakdörrar. En bakdörr är när det finns ett sätt för skaparen av programmet att dekryptera den information som krypterats med hjälp av programmet. Ett känt exempel på en bakdörr är den som finns i den kinessiska versionen av Skype.

När man väl skapat sina pgp-nycklar kan man också använda dessa till annat än att bara kryptera epost. Man kan också signera sin epost, på så vis bekräftar man att epost kommer från den den säger sig komma eller krypetera msn. Ett annat vanligt användningsområde är att kryptera eller signera filer, något som ofta används inom öppen-källkod-världen för att försäkra sig om att ingen mellanhand mixtrat med ett program.

Här kommer ett gäng guider, samtiliga på svenska, de täcker in de flesta linux-distrubitioner, Mail i mac OS X, samt de vanligaste epost-programmen för windows så som thunderbird och outlook.

IDG
Alice och Bob
FRApedia
Linuxportalen (Även lite kort om mac)
Ubuntu-se

Annonser
2 kommentarer leave one →
 1. Kurt Karlsson permalink
  mars 11, 2009 16:56

  Kan man inte i oskyldiga mail peta in några ord som man förstår att FRA letar efter t ex bomb, spränga etc? Då får ju FRA något att sysselsätta sig med. Om många ”mailare” gör det så kan det väl bli mycket för FRA att göra!

 2. leplaid permalink*
  mars 11, 2009 17:47

  Jo, den tanken har slagit mig också och det finns en utmärkt sida där man kan få hjälp med just detta
  http://hejfra.se

  Själv sparade jag bara den genrerade texten och la den i en textfil, som jag sedan använder som signatur till min epost. En mer raffinerad metod kunde vara att till exempel skriva ett litet skript, som automtisk hämtar en ny genererad text varje morgon och sedan sparar den i den textfil som används att epostprogrammet (Kanske blir ett senare, i så fall lägger jag ut det, om du skriver ett så får du gärna posta det här).

  Grejen är att om man nu också krypterar sin epost, så måste ju FRA först dekryptera den för att kunna läsa hälsningen. Annars kanske man kan använda det som en slags lockbete, så att först blir noterad som någon som bör spanas på, sen kan man ju börja kryptera så de får lite användning för sin nya häftiga dator (Den låg visst på världens 10 i topp lista över kluster när de köpte den, nu har den nog trillat ner)

Tyck till!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: