Skip to content

Äntligen börjar gammelmedia vakna

mars 11, 2009

ACTA har nu börjat tas på allvar också av de mer etablarede medierna. Kort sagt är ACTA ett avtal mellan EU, USA, Japan med syfte att motverka spridning av piratkopior.

Först ut var inslaget i SVTs Kulturnytt igår. Idag var det artiklar både i DN och SvD samt ett ytterligare och lite längre inslag i Kulturnyheterna (som för övrigt är sevärt hela programmet, då det också finns ett inslag om graffiti på den, i strid med folkrätten, av Israel upprättade muren mellan Israel och Västbanken)

Vad det konkret kommer att innebära vet bara de som är med och förhandlar om det eftersom alla förhandlingar sker under sekretess. En del befarar att det kommer att innebära att tullen kommer att åläggas att leta igenom datorer och mp3-spelare efter piratkopierat material. Censur av internet är inte heller en helt orimlig tanke, sannolikt kommer man förbjuda internetoperatörer att ge deras kunder fri tillgång till sajter som, the pirate bay, youtube eller google. Bloggare och en del riksdagsmän, inte minst Karl Sigfrid har reagerat på detta och har krävt mer insyn.

Personligen tycker jag att ACTA passar utmärkt ihop med både Avlyssningslagen och Privatpolislagen som nästa led i den borgliga regeringens strävan (uppbackad av sossarna) att skapa det samhälle (Oceanien) som vi hittills endast kunnat läsa om i Orwells 1984.

Annonser
No comments yet

Tyck till!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: