Skip to content

Lika inför lagen

mars 11, 2009
tags:

Vad trött man blir, nu har det hänt två dagar i rad. Jag går upp, slår på radion och hör en dåre som påstår att rättsväsendet inte fungerar, med hänvisning till att det faktiskt gör det som förväntas av det, behandlar folk lika oavsett vilket yrke eller social status dessa har. Senast i morse var det en Birgitta Rydberg i morgonekot som påstod att ett rättsväsende som behandlar folk lika är fullständigt orimligt och att vissa yrkesgrupper måste särbehandlas.

Jag blir lika chockad varje gång jag hör det, det känns som något mycket dåligt är på väg att hände i vårt land. Inte nog med att vi ska övervakas, förföljas och utlämnas till kapitalets godtycke, nu finns det också folk som på allvar påstår att vissa yrken måste behandlas olika inför lagen. Snart kan man ju fan inte bo i det här landet längre!

Polisen och åklagarmyndigheten utreder varje år tusentals brott, de är så klart inte experter inom alla upptänkliga områden där brott kan tänkas förekomma. De är experter på precis det de är tänkta att vara att utreda brott (visst det finns rötägg som Jim Keyzer-den mutade polisen). Behöver de expertkompetens inom ett visst område så inhämtas denna. Att föreslå att läkare skulle behöva utredas på särskilt vis av en särskild myndighet är helt vansinnigt. Inte ens poliser som misstänks för brott utreds av en särsklid myndighet (vilket ändå inte vore helt orimligt om det gjordes).

I så fall kräver jag en särskild myndighet åt varje yrkesgrupp, vanliga poliser kan ju inte förusättas att förstå de komplicerade beräkningar som utförs av fysiker, matematiker eller civilingejörer. Inte heller kan de förväntas förstå den skapande, lite meditativa och kreativa processen att framställa bruksföremål av keramik med hjälp av en drejskiva. Att tänka sig att de dessutom ska kunna sätta sig in brevbärandets alla konster, planering av runda, hantering av arga hundar eller letandet efter postlådor är nästan omöjligt. Att sätta sig in städarens arbete kräver god kunskap om städmedel, kännedom om moppning samt att man känner till de vanligaste bädd- och damsugar-teknikerna och för att inte tala om alla de metoder som finns för att ta hand om diverse mänskliga restprodukter, vilka dessutom är till sin natur helt olika beroende på vilket underlag dessa avses borttagas ifrån.

Ordspråket lika inför lagen bör då dessutom ändras till, lika fast beroende på yrkesgrupp olika inför lagen (och nu kan jag inte helt osökt att tänka på en annan av den gamle Orwells böcker)

Annonser
No comments yet

Tyck till!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: