Skip to content

Seminarium i Göteborg

april 15, 2009

Första trevliga nyheten. Lördagen den 18 april ordnar piratpartiet tillsammans med vänsterpartiet ett seminarium om övervakning, fildelning och upphovsrätt inför EU-valet. På seminariets hemsida finns det mer information. Här är seminariets pressmeddelande

Seminarium: Övervakning, fildelning och upphovsrätt

Hur ser EU på övervakning, fildelning och upphovsrätt? Hur påverkas framtidens internetanvändande av den allt strängare lagstiftning som vi nu ser inom dessa områden? Måste vi jaga en hel ungdomsgeneration för att upphovsmän ska få betalt för sina verk?

På senare tid har vi fått en allt hårdare lagstiftning beträffande övervakning och kontroll av internet. En lagstiftning som ser ut att bli ännu hårdare i framtiden där, också EU kommer att spela en framträdande roll. Just nu pågår flera förhandlingar inom EU där dessa frågor berörs, men många av de avtal och lagar som reglerar Internet berör inte bara det som händer på nätet. ACTA är ett internationellt avtal för att reglera piratkopiering, som förhandlas fram i hemliga förhandlingar mellan Japan, USA, Kanada och EU. ACTA antas få långtgående konsekvenser också för den enskilde medborgaren, till exempel föreslås det i avtalet att tullen åläggs att leta igenom bagage som kläder, mp3-spelare och datorer efter piratkopierat material. Ett annat avtal som det också förhandlas om inom EU är det så kallade datalagringsdirektivet. Direktivet går ut på att tvinga internet- och tele-operatörer att lagra information om bland annat besökta webbsidor, men också position, mottagare och tidpunkt för mobilsamtal.

Med anledning av detta hålls en seminariedag på temat övervakning, fildelning och upphovsrätt. Då det snart är val till EU-parlamentet kommer tyndgpunkten för seminariet att ligga på EUs syn på dessa frågor. Dagen avslutas med en debatt inför det stundande EU-parlamentsvalet, där samtliga riksdagspartier inbjudits att deltaga.

Talare är Johan Söderberg – författare och doktorand vid Göteborgs Universitet, Christopher Kullenberg – doktorand vid Göteborgs Universitet, Christian Engström – Vice ordförande och toppkandidat till EU-parlamentet för piratpartiet, Erik Josefsson – EU-kandidat för vänsterpartiet och Mikael von Knorring – vänsterpartiets fildelningsgrupp.

Tid: Lördagen den 18 April, klockan 11.30 – 17.45

Plats: Hörsal HB1, Hörsalsvägen, Chalmers (Campus Johanneberg)

Arrangörer: ABF, Piratpartiet, Ung Pirat, Ung Vänster, Vänsterpartiet

Hemsida: http://www.noFRA.se

Annonser
No comments yet

Tyck till!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: