Skip to content

Något trevlig

april 21, 2009

Har länge sagt att jag har roliga saker att berätta och det har jag. Tyvär har jag varit upptagen med del annat på sista tiden, som rädda världen, demonstrerat och så vidare.

Här är det i alla fall, jag har tidigare skrivit lite om Spotify och tycker väl fortfarande att idén är god, men implementeringen saknar en del. Det känns bra och väldigt modernt att musiken strömmas, i ett miljömedvetet samhälle som vårt är det ju helt sjukt att folk sitter hemma med flera hundra GB stora hårddiskar med musik, eller ännu värre miljöfarliga plastbitar. Det som är mindre bra att det inte går att ladda ner musiken, inte ens om du vill betala för det. Detta gör genast att tjänsten blir mindre relevant om du gillar din bärbara musikspelare. Det känns också väldigt omodernt att man behöver använda en speciell programvara för att lyssna på musiken, denna kan i och för sig lätt laddas ner från hemsidan. Tyvärr finns det ingen linuxklient, men det går att köra windowsklienten med hjälp av wine. Nyligen släppte utvecklarna bakom spotify också ett utvecklings-grnässnitt, så snart kanske vi kommer att se betydligt mer rimliga klienter till både linux, som iTunes-plugin och så vidare. Det finns en hel del musik tillgänglig via spotify, men ibland lämnar utbudet mer att önska. Vill du testa Spotify kan du göra det gratis, men du behvöer en inbjudan. Tipset från coachen är att googla ”Spotify invites”.

Gillar du inte att stödja en korrupt och bakåtsrtävande industri, som dessutom föraktar dig som kulturkonsument så kan du skippa Spotify och kolla in de lite mer nyskapande tjänsterna, som till exempel Jamendo. Där lägger artisterna själva ut sina verk under olika mer eller mindre fria licenser, det går fint att lyssna på musiken via hemsidan, eller att ladda ner den till din dator. Kör du linux finns det också flera spelare med innbyggt stöd för att bläddra i Jamendos bibliotek, till exempel Rhythmbox som påminner om iTunes och kommer som förvald musikspelare om du kör Ubuntu. Jag fastnade direkt för detta, men befarar att man måste vara lite nördigt lagd för att uppskatta texterna. Sångaren lämnar en del att önska, men jag gillar det skarp, speciellt låtarna ”space invaders” och ”1/2 player game”.

Eftersom jag också var sjuk förra veckan så behövde jag så klart någonting att sysselsätt mig med, då det är totalt kört att på laglig väg försöka hyra film via nätet så länge du inte har en dator med ett defekt operativsystem som inte låter dig bestämma själv hur du ska använda din dator (ms windows). Anar att det är däför som det går bra med detta och endast detta (alla rimliga operativsystem låter dig nämligen omdirigera strömmar hur du vill och då skulle du ju nämligen, ve och fasa, kunna spara filmen på din hårddisk!) Hur som helst någon hyrvideo blev det inte det blev en helt hederligt piratkopierad (inspelad från tv-sändning med hjälp av VHS-inspelare) dokumentär om Bob Dylan, No direction home, mycket bra.

Tyvärr räcker ju inte tre timmar video om man är sjuk en hel vecka, så jag började leta ljudböcker. Jag fann Storytel också ett väldigt bra initiativ, kanske lite för dyrt. Som tur är har de just nu en fin kampanj med boken Piraterna – de svenska fildelarna som plundrade hollywood. Storytel funkar också genom att de strömmar ljudboken till din mobil, denna kan du ju sen i sin tur koppla in i något mer rimligare system för ljudåtergivning om du inte vill lyssna genom handsfreen, på väg till jobbet eller så.

Återgien, problemet med stödjandet av en korrupt och bakåtsrtävande industri, som dessutom föraktar dig som kulturkonsument är kanske ännu större när det kommer till bokförlag och författare. LibriVox erbjuder ljudböcker från ”public domain” inlästa av amatörer, man kan till och med själva läsa in en bok och ladda upp den om man vill bidra lite till nyskapande och fri kultur för alla. För eböcker finns prjekt Runeberg som erbjuder många fina gamla svenska klassiker, som Lagerlöf eller Rydberg i digitalt format. Project Gutenberg är ungefär samma sak, men på fler språk bland annat engelska.

Det var nog allt för dagen, dags att sova!

Annonser
5 kommentarer leave one →
 1. lakemannen permalink
  april 25, 2009 16:11

  Bra skrivet, tack för tipset om Storytel. Här får du en manuell trackback:

  Lyssna på Projos talbok om Piraterna

  /Markus ”LAKE” Berglund

 2. april 25, 2009 19:37

  Tyckte inte storytel var så dyrt faktiskt, dock är det ju synd att det bara funkar på vissa telefoner. Så varken till iPhone eller Android finns det spelare.

  Fattar inte varför de inte kan strömma en vanlig mp3 med typ shoutcast eller liknande med en egen inloggning så borde de flesta spelare funka, och datorer… Eller ja,just det det var ju det där med att det går att spara…

  Tror de tog 1600:. för ett års obegränsat lyssnande på böcker och det kan jag tycka är ok, fast klart över min årliga konsumtion av vanliga böcker.

 3. lakemannen permalink
  april 25, 2009 22:07

  Jo, egentligen är det ganska dyrt, om man bortser från tillfälliga kampanjer såsom för boken ”Piraterna”. De flesta andra böckerna kostar runt 150:-, för att få HYRA RÄTTEN ATT LYSSNA på en musikbok i ENDAST 30 dagar. Ganska galet dyrt.

  Men är man storkonsument och vill betala för ett abonnemang, så blir det lite bättre prismässigt, men inte mycket. 2028:- är ordinarie priset på ett år, om du vill lyssna på mer än en bok/månad.

 4. leplaid permalink*
  april 26, 2009 12:12

  Hej,
  Tack för bra kommentarer. Har inte hunnit testa storytel fult ut, men när jag säger dyrt så menar jag i jämförelse med pocketböcker då jag tror att det är den närmaste konkurenten även om de förstås kan användas på lite olika sätt.

  @Perty, jag läste din jämförelse mellan pocket och ljuböcker, http://lexorwell.se/?q=node/32
  bra initiativ tycker jag. Jag gillar din reflektion också.

  Har ni förresten sett att författaren Unni Drougee släppte en av hennes böcket, som ljudbok på The Pirate Bay i veckan, http://thepiratebay.org/torrent/4864619
  Hon hade visst fixat inläsningen själv och tydligen hade hon redan efter 24 timmar fått in tillräckligt med pengar via paypal för att betala kostnaden för inspelningen. Efter två dagar hade hon fått in det dubbla. Sharing is Caring!, läs mer här, http://unnidrougge.blogg.se/2009/april/we-are-all-the-winners.html

Tyck till!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: