Skip to content

Vad har hänt?

maj 15, 2009

Det var länge sedan jag skrev något sist. Jag har varit lite upptagen med skolarbete, vetenskapshistoria, rätt intressant faktiskt. Undersökta lite samarbete inom forskingen ur ett historisk perspektiv, tillämpad kontra grundforsking och vad de spelat för roll för den vetenskapliga och tekniska utvecklingen. Kanske skriver lite mer om det när vi är klara med rapporten, den innehåller nämligen lite funderingar som rör piratpolitik.

Nu till det jag tänkte skriva om, vad var det som hände med EUs telekompaket, vad kommer att hända, hur påverkar det oss och hur kan vi påverka den lagstifning som telekompaketet kommer att föra med sig?

Vi börjar med en enkel förklaring av EUs arbetssätt. Enkelt uttryckt så finns det två lagstiftande församlingar, EU-parlamentet och ministerrådet. Nya lagförslag tas fram av EU-kommisionen, som är den sista av de tre viktigaste institutionerna inom EU. Lagförslagen bollas sedan fram och tillbaka ett par gånger mellan parlamentet, som kan liknas vid vår riksdag och ministerrådet, som är sammansatt av 27 ministrar, en från varje medlemsstat. De ministrar som ingår i rådet är olika beroende på vilken fråga som behandlas. I förhandlingarna om telekompaketet representeras Sverige av infrastrukturminister Åsa Torstensson (c) och hennes hantlangare Henrik Hansson. Parlamentet består av EU-parlamentariker (MEPar) dessa väljs i direktval och det hit du bör gå och rösta på Piratpartiet den sjunde juni (eller helst före, förtidsröstningen startar redan den 20:e maj). Den som vill veta mer om beslutsprocessen i EU kan med fördel läsa mer hos Erik Josefsson eller på wikipedias EU-portal.

Nu till telekompaketet. Det som skedde i förra veckan var att parlamentet i sin andrabehandling av frågan, trots rådets invändningar, röstade får ett tilläggsförslag till telekompaketet, den så kallade 138:an, som säger att ingen får stängas av från internet utan att först ha fått en rättslig prövning (något som alltså Sveriges infrastrukturminister Åsa Torstensson och hennes hantlangare Henrik Hansson ogillar). Det som tyvärr inte skedde var att parlamentet också röstade för den så kallde 166:an. Att 138:an kunde röstas igenom berodde till stor del på att liberalerna (de som tillhör partigruppen ALDE i parlamentet, folk från de svenska partierna c och fp) men också socialdemokraterna (gruppen PSE, folk från socialdemokraterna) i sista stund bestämde sig för att stödja förslaget. Nu är det alltså upp till ministerrådet att tycka att antingen tycka att det är bra att folk inte kan stängas av från internet på vilka lösa anklagelser som helst och i så fall godta ändringsförlaget eller så gör de som fransmännen och tycker att yttrandefrihet och mänskilga rättigheter är inget att ha. Jag citerar Tobias Olsson på SvD.

Bollen ligger nu hos ministerrådet, där medlemsländerna ska avgöra om man ska gå med på parlamentets krav eller förkasta det och ta frågan till förlikning.

Blir det förlikning eller så kallad tredjebehandling så håller man på tills ministerrådet och parlamentet är överens. Vi kan då komma att få denna fråga till Sverige, under vårt EU-ordförandeskap, som börjar i höst. Något som Åsa Torstensson tycks ha stora problem med. Ja Åsa, med ditt smuslande och förakt för ytrrandefriheten och FNs mänskliga rättigheter har du antagligen all andledning att vara bekymrad över detta. Svergie är kanske det bästa landet i världen att föra denna debatten i. Vi har en lång historia av öppenhet inom det politiska beslutsfattandet, svenska folket vet att man kan gräva fram även de mörkaste hemligheterna och bena ut de snårigaste formuleringarna, vi har gjort det förr. Vi är dessutom en världens ledande it-nationer, nästan alla svenskar har idag tillgång till internet, nästan alla svenskar föstår därför problemet med att bli avstängd från internet. Inte bara det i och med internet har vi också verktygen att gräva, att uttrycka vår åsikt, att skriva wiki-sidor och bloggar , att skapa debatt och motstånd. Det du Åsa, det förstår jag att du ser som ett problem, när du ska ljuga, smusla och skylla på någon annan.

DN har intervjuat några av de svenska EU-parlamentarikerna, som röstade för 138:an. Moderaten Gunnar Hökmark verkar också ha ett problem med 138:an, kanske inte helt oväntat med tanke på regerings politik här hemma. Det trevliga är att i alla fall i EU-parlamentet så ser de konservativa ut att vara ensamma om att tycka kapitalets vinster är viktigare än yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. Det skulle ju inte vara helt åt helvete om det kunde bli så även i Sverige. Det kanske är på tiden att göra kattmat av Bodström, halvdanna, haschrökande fotbollspelare kanske inte ska ges möjlighet att smyga igenom sina hemmasnickrade 1984-visioner via EU-maskineriet?

Varför är då 138:an så viktig? I Frankrike har man nyss drivit igenom en ny vansinnes-lag som möjliggör avstängning från internet baserat på lösa anklagelser, där inte ens folk som röstat för denna lag verkar verkar tycka att den är särkskilt vettig, allt för att Sarko ska få leka lite bisarra sängkammarlekar. I Storbrittanien är man på väg med liknande lagar. Sverige kommer inte att kunna, eller beroende på hur det går i valet 2010 ens att vilja, stå emot när dessa lagar redan implementerats i resten av europa och när kapitalet börjar trycka på även här.

Läs mer om händelseförloppet hos Anders Holmström. Christoffer Kullenberg har skrivit ett öppet brev till näringsdepartementet och Daniel Risberg förklarar mer om HADOPI.

Skönt att få ut lite ilska, i helgen är det dags för släktkalas!

Annonser
2 kommentarer leave one →
 1. Jennix permalink
  maj 19, 2009 21:05

  Hittade en länk om Paulo Coelho och Piratpartiet: http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_2921055.svd

  • leplaid permalink*
   maj 21, 2009 00:25

   Jo, han är en skön kille helt enkelt. Han lägger ut en del böcker på sin blogg också. Han driver också en till rätt skön blogg, som han kallar Pirate Coelho där han lägger ut en del av sina kända verk.

Tyck till!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: