Skip to content

Någon som känner igen sig?

maj 28, 2009

Hittade det här citatet på tjuvlyssnat.se. Är det någon som känner igen sig?

Pojke ~4: Mamma! Kan vi inte köpa den där filmen?
Mamma ~40: Nej, det kan vi inte.
Pojken: Meeen, kan inte jag få betala den själv då?
Mamman: Nej, vi ska handla en massa på IKEA också.
Pojken: Men jag vill inte stjäla!

Genom att inte utveckla de tjänster, som marknaden efterfrågar tvingas vi ladda ner. De stora mediabolagen ger oss inga alternativ. Det har så klart gjorts vissa försök, men alla försök hittils har krävt diverse olika mystiska omständigheter för att fungera som det är tänkt. En del kräver att man redan från början har tillgång till mjukvara för tusentals kronor andra kräver hårdvara för tusentals kronor, en del kräver att du använder att defekt operativsystem. Ett operativsystem som dessutom kostar tusentals kronor och där människan förväntas följa maskinens order och inte som det borde vara maskinen som följer människans order, något som inte bara är ett ohållbart synsätt, det visar också på producentens förakt för sina kunder. Detta förakt är tyvärr vaäldigt vanligt inte bara i mjukvarubranschen, dt är vida utbrett bland de stora mediabolagen, dagstidningar, bokförlag, skivbolag, tv-kanaler och så vidare. Den allmänna inställningen tycks vara, vi vet vad du vill ha och vad som är bäst för dig, säg inte emot, stick inte upp, försök framför allt inte att påverka, du ska hålla käft och du ska betala.

Anledning till att mediabolagens så kallade satsningar på nya medier misslyckas är också de två skälen som jag nämnt ovan. För det första internet fungerar inte som en megafon, där man i ena änden ropar och i andra änden lyssnar passivt. De som läst mitt förra inlägg vet att internet från grunden är byggt för samarbete och inte basunerande. För det andra, folk vill ha något en enklet, något som bara fungerar. Inte först behöva investera tusenlappar i en viss hård- och mjukvara, för att sedan spendera minst en dag på att konfigurera och hacka systemet och till sist inse att det ändå aldrig kommer att fungera för att lösningen innehåller ett kopieringskydd och man har glömt att uföra en voodoritual under mystiska omständigheter som innefattar att offra en get efter första fullmåne, efter första söndagen, efter första starur och sedan ringa en vän, som  känner en kille, som känner en häxdoktor, som måste röka en bit av den sydafrikanska blåbärsbusken i en pipa gjord av en bengalisk tigers svanskota. Hur förväntar man sig att det ska kunna konkurera med tre musklick på The Pirate Bay.

Nedladdning är inte det största hotet med de stora mediebolagen, det största hotet med de stora mediebolagen är de själva och de är deras egen teknikfientlighet som kommer att leda till deras undergång. Till sist vill jag rekomendera alla att läsa boken Piraterna – De svenska fildelarna som plundrade Hollywood av Sam Sundberg och Anders Rydell, glöm inte att donera. Gillar du att slösa på vår svenska fina skog så finns boken i pappersformat också. Det jag verkligen rekomenderar är att köpa den som ljudbok, du kan få den strömmad till din mobil via företaget Storytel, de har just nu en kampanj där du får tillgång till alla deras böcker under en månads tid för endastt 19 kronor.

Glöm inte, nu på lördag, den 30:e maj håller Piratpartiet över hela landet en ”Demonstration för fri kommunikation i ett öppet samhälle”.

Annonser
No comments yet

Tyck till!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: