Hoppa till innehåll

Iran och vikten av ett fritt Internet

juni 19, 2009

Uppdatering: Alla som vill hjälpa till i kampen mot censur och övervakning i Iran, bör börja med att läsa igenom Cory Doctrows så kallade cyberkrigsguide. Där talas bland annat om att ställa in tidszonen på sin blogg och sitt twitterkonto, det är därför som tidsangivelserna på detta inlägg är lite struliga. En del av de bloggar jag länkar till har därför fått flera pingar härifrån, jag ber om ursäkt för det. (Jag skriver alla mina inlägg i en extern klient, som hanterar sådana saker dåligt)

Nu ska jag försöka sammanfatta de senaste dagarnas aktivitet. I tisdags så blev jag kontaktad av en släkting som ville sätta upp en så kallad proxyserver för att hjälpa folket i Iran att få ut information om det som just nu pågår i landet.

Sedan presidentvalet förra fredagen har det pågått protester i nästan en veckas tid runt om i Iran. Det är främst den besegrade presidentkandidaten Mousavi som anklagar den sittande regeringen ledd av president Ahmadinejad för valfusk. Protesterna har lett till massiva demonstrationerpå Teherans gator och regeringen sägs gå hårt fram för att få slut på protesterna. Folk blir fängslade, misshandlade, borförda och dödade. Polisen beslagtar videokameror och kommunikationsutrustning och i tisdags förbjöds och utvisades all utlänsk media. Det enda sättet att få ut information om vad som händer i landet är nu via det redan ganska sargade internet. Ett internet där censur och övervakning är vardagsmat, något som gör det ganska lätt för den iranska regeringen att dra åt svångremmen rejält. All trafik via de vanliga portarna blockeras och för att nå ut måsta det iranska folket använda sig av så kallade proxyservrar.

Det mesta av nyhetsflödet från Iran har hittils kommit från mikrobloggtjänsten witter där man kan följa den så kallade hashtaggen #iraneleciton och något som möjliggjorts just med hjälp av att världen utanför har ställt upp med dessa proxyservrar. Tyvärr har även de styrande i iran börjat få upp ögonen för twitter. Twitterflöden avlyssnas i syfte att spåra upp avsändaren och informationen som sprids är inte längre pålitlig. Förfalskade bilder, där man antingen suddad ut eller ersatt folk med Ahmadinejad-anhängare, har börjat spridas i syfte att ”förminska” det verkliga antalet deltagare vid regeringskritiska demonstrationer. De styrande har också börjat ta till allt extremare åtgärder för att stoppa nyhetsflödet, polisen bryter sig in hos folk och slår sönder datorer, universitet och studentbostäder har utsatts för razzior där man man förstört all hårdvara man kommit över.

Klusterorganisationerna runt We Rebuild EU, The Pirate Bay och den scientologkritiska rörelsen Anonymous har de senaste dagarna arbetat mycket hårt med att hjälpa irans folk att rapportera om det som just nu händer i landet. På senare tid har även Piratpartiet gett sig in i kampen. Folk har satt upp proxyservrar och TOR-noder. På We Rebuild EU finns en wiki-sida med en guide för den som vill sätta upp egen proxyserver eller tor-nod. Flera guider på svenska finns här, för att sätta upp en proxyserver på en linuxburk här och för att sätta upp en proxyserver på en windows-burk finns denna guiden, med tillhörande mjukvara här. En grupp som kallar sig Hackare utan gränser har skapat en så kallad Live-CD, en linux-distrubition, som kan köras direkt från en cd-skiva och som ”out of the box” sätter upp en tor-nod och proxyserver, färdigkonfigurerad att användas direkt. Det enda som krävs är en dator med en intel-processor, cd-läsare samt en tom cd-skiva att bränna ner iso-filen på. Jag har till och med varit invovlerad i diskussioner med folk som på allvar vill smuggla in satelittelefoner, skicka in väderballongar med trådlösa basstationer längs gränsen eller som funderar på sätt att utveckla olika protokoll för radio- eller laserkommunikation. Eftersom det råder stor brist på just proxyservrar rekomenderar jag alla som kan att sätta upp en, detta är något som alla kan göra, det är inte så svårt, det enda man behöver är en dator med internetuppkoppling och lite god vilja samt ett allmänt intresse av att lära sig nya saker. Ditt bidrag gör skillnad, hjälp till i kampen mot totalitära regimer och för ett fritt och ocensurerat internet.

För oss som är engagerade och brinner för ett fritt, oövervakat och ocensurerat internet är detta en naturlig kamp. Man behöver inte ta ställning för eller emot en viss presidentkandidat eller hurvida man tror att det begåts något valfusk eller ej. Personligen tror jag att Mousavi är en väldigt marginellt mycket bättre president än Ahmadinejad. Iran kommer hursomhelst ha kvar sina Sharia-lagar, sitt kvinnoförtryck och sitt väktarråd”, men kampen handlar inte om vem som ska bli president, kampen handlar om rätten att få sprida information. Irans Internet är trasigt och det behöver lagas. I grund och botten är dett samma kamp som vi redan för här, på hemmaplan i Sverige och i EU. Vi kämpar med samma metoder, vi anonymiserar, bygger kluster, skapar nya kontakter och sprider information. När Hans Wallmark och Beatrice Ask, Jonas Gardell, Lisa Marklund och upphovsrättsindustrin med flera ropar efter mera övervakning och censur på Internet, då ropar de också efter att ta Sverige ett steg närmare det totalitära kontrollsamhälle som Iran är idag. Hur kan man ärligt se på det som händer i Iran och samtidigt kräva censur och övervakning i Sverige?

Det är många som skriver om detta just nu och jag kan inte ta med alla, men här kommer ett urval. Expressen1, Expreesen2, SvD, DN, Newsmill, IDG, Maloki, Klara, Gustav Nipe, Christopher, Marcus på Livbåten, Marcin, Rasmus och säkert många fler.

Annonser
3 kommentarer leave one →
 1. Tobbe permalink
  juni 19, 2009 11:26

  Nätet är ju inte ens fritt i Sverige så varfär då på andra håll !?.

 2. Suss permalink
  juni 25, 2009 22:42

  TRANSLATE

  Action online!

  Stöd Iranska folkets kamp om frihet från förtryck- de dödas för den kampen!

  Kära vänner,
  Iranska aktivister har vädjat till världen att motsätta sig våldsamma angrepp på deras protester.
  Massiva nya protester planeras, regimen är uppdelad. Ett enat globalt ramaskri på 1 miljon röster
  skulle kunna hjälpa till att stoppa våldet.
  Vi uppmanar världens ledare att enas mot förtrycket!

  Idag är det med hjärta och hopp att mänskliga rättigheter stärks! Frihet från förtryck!
  Avaaz organisatörer levererar framställningen/ Ditt stäöd direkt till ledare för Irans största handelspartner och organisationen för den islamiska konferensen, FN och andra internationella grupper som respekteras i Iran.
  Där ledarna reagera våldsamt till FREDLIG protest, från Burma till Zimbabwe till Iran, är global solidaritet nödvändigt för att visa regeringar som förtrycker försvagar deras ställning, snarare än att stärka den.
  Avaaz betyder ”röst” på farsi, det iranska språket. Låt oss visa de människor i Iran att, oavsett vilka de röstade för, stöder vi deras rätt att få sina röster hörda.
  Klicka nedan för att underteckna sprid gärna budskapet :

  http://www.avaaz.org/en/iran_stop_the_crackdown

  Här finns info om vilka som samarbetar med diktaturen i Iran-
  och möjliggör övervakning av folket klicka på länkarna
  http://www.idg.se/2.1085/1.236657

  http://online.wsj.com/article/SB124562668777335653.html

Trackbacks

 1. Nätaktivism « maloki

Tyck till!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: