Skip to content

IPC-Forum

september 10, 2009

Jag har spenderat en del tid på att planera och genomföra IPC-Forum. Ett forum för att diskutera alternativ till dagens patentsystem. Arrangemanget blev mycket lyckat, alla föreläsningar var väldigt givande och det diskuterades mycket bra idéer och förslag om att reformera patentsystemet. De två forumdagarna hade ungefär en 20 besökare om dagen och cirka 100-talet till som såg föreläsningarna via live-videoström.

20 minuters promenad därifrån, på Svenska Mässan, hade de riktiga hökarna samlats för ett annat forum, CIP-Forum, för att diskutera hur man med hjälp av patent och upphovsrätt ska beröva uppfinnare, forskare och samhället på resultat och resurser från deras uppfinningar och forskning för att försörja så många immaterialrättsjursiter, patenttroll och ekonomer som möjligt.

IPC-Forum var vårt svar på detta och föreläsningarna var riktigt bra, med ämnen som:

En uppfinnares erfarenheter, från standardisering till patenttroll av Anders Hedberg

En intressant redogörelse om Anders egna erfarenheter som produktutvecklare på ett storföretag och varför storföretag är så intresserade av patent på sina anställdas idéer. Hur dessa patent sedan används för att kohandla med andra storföretag i kampen om den globala marknaden. Dessa patent är aldrig tänkta att användas för att utveckla nya produkter utan tjänar i stort sett endast som skydd eller vapen mot andra storföretag då man vill introducera nya produkter på marknaden. Företaget med störst portfölj av patent är då ofta det som vinner eftersom man då kan garantera sig mot patentingtrång genom att hitta egna patent på vilket det andra företaget inkräktar.

Avveckla patentsystemet – går det? av Jacob Hallén

Om de internationella handelsavtal som Sverige har skrivit på och hur dessa förbinder oss att ha kvar vårt patentsystem. Hur detta system skulle kunna förändras för att skapa ett system som fungerer mer som patentsystemet var tänkt, att uppmuntra utveckling av nya idéer och produkter.  Marcus på Livbåten spinner vidare på Jacobs tankar.

Fri Programvara – en hackerlösning på problemen av Henrik Sandklef

En kort introduktion till GPL-licensen, ett mycket snyggt och tänkvärt sätt att gå runt en korrupt och många gånger snedvriden upphovsrätt på mjukvara. Henrik framför också en del tänkvärd kritik mot Piratpartiets, syn på upphovsrätt och hur detta påverkar fri programvara, samt bjuder in till diskusion om detta

Internationella handelsavtal och patenträtt av Amelia Andersdotter

Om WTO och dess roll i införandet av patentsystem i U-länder. De länder som vill vara med i WTO måste också skriva under det så kallade TRIPS-avtalet ett avtal som bland annat säger att länder måste ha ett patentsystem. Detta patentsystem är knappast utformat för att skydda landets egna uppfinnare och forskare utan tjänar enbart till att låta internationella storföretag få sina patent beviljade också i dessa länder. Detta försvårar inte bara för landet i fråga att bygga sin egen teknologi, men också för bistånd och teknologiöverföring från rikare länder. En annan fråga är om det i länder som Nigeria är rimligt att belasta ett av våldsbrott och annan kriminalitet redan hårt utsatt rättssystem med ytterligare belastningar i form av patentstrider. Nigeria specifikt har flera gångar fått kritik för att inte implementerat detta patentsystem i tid eller på ett korrekt sätt, varpå det vid undersökningar visat sig att landet saknar något så basalt som ett fungerande arkivsystem.

Tillgång till kultur, hur upphovsrätt hindrar innovation av Mathias Klang

Mycket intressant och behandlar flera aspekter av hur innovation och spridande av kultur förhindras till följ av en snedvriden upphovsrätt.

Mer om detta kan förstås läsas på IPC-Forums egen blogg. Själv tycker jag att det faktum att Microsofts vice VD för strategi och immaterialrätt, Marshall Phelps igår via CIP-Forum gick ut och anmärkte på svenska folkets demokratiska val att låta sig representeras i EU-parlamentet av en parlamentariker från Piratpartiet i sig visar på att det behövs ett alternativt forum, med en alternativ syn på upphovsrätt och patent. XOR har mer att säga om detta.

Föreläsningarna gav som sagt mycket idéer och upphov till diskusion och jag hoppas att kunna återvända lite till detta senare för en djupare diskusion om vissa av de idéer som kom upp.

Annonser
2 kommentarer leave one →
 1. Jonas B. permalink
  september 10, 2009 21:33

  Höjden av ironi. Videoströmmar i ett patenterat, stängt, och otillgängligt format.

  • pladen permalink*
   september 15, 2009 20:57

   Jasså, du är här och trollar också? Ja, du får samma svar här som du fick av mig på IPC-Forum-bloggen.

   Du är förstås välkommen att hjälpa till och arrangera liknande saker i framtiden om du har idéer om förbättringar. Själv tycker jag så klart också att det vore önskvärt att lösa detta med fri mjukvara. Något jag personligen ser som det självklara valet, om det gick att lösa på ett smidigt sätt (något jag för övrigt anser att varje piratpartist borde göra, men det är lite av en annan fråga). Valet att använda bambuser är som sagt helt baserat på att det helt enkelt är det smidigaste sättet att göra detta. Varför? Jo:

   1) det kräver ingen installation av speciell mjukvara på maskinen som sänder videoströmmen.

   2) nästan alla har redan ett flashplugin installerat på sin dator, det är därför väldigt lätt för de som vill se strömmen

   3) det krväver inget speciell bredbandsuppkoppling, de flesta vanliga hushållsabonemang funkar eftersom själva strömmandet sker från Bambusers servrar.

   4) det kräver inget “extern ip-nummer” eller ingen speciell upplåsning av portar i en hårdvarubrandvägg man kanske inte har tillgång till då man befinner sig i offentliga lokaler och helt enkelt får hålla till godo med det abonemang som ofta erbjuds via wlan.

   Men som sagt om det finns andra fri lösningar som löser allt detta så är vi naturligtvis helt väldigt glada för att använda dessa istället. Vi kommer också att nogrannt undersöka möjligheterna att göra detta inför framtida liknande arragemang. Känner du till dessa lösningar så är också naturligtvis glada för tips om detta. Vill du framtiden hjälpa till att arrangera saker så tar vi gärna emot din hjälp. Vill du själv till exempel arrangera ett eget forum om alternativ till patent, där det används enbart fri mjukvara för att presentera information, så är naturligtvis välkommen att göra detta och vi ser i så fall med stor glädje fram emot att besöka detta.

Tyck till!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: