Hoppa till innehåll

Handelsbanken vill förbjuda vanliga svenska ord i domännamn

september 21, 2009

Stoppa PTS-domänförbud!

Handelsbanken har alltså fått för sig att de ska lägga beslag på ett av våra svenska ord. Ordet är ”bank” och Handelsbanken har tydligen lobbat i fyra år för att få ensamrätt på ordet i svenska domännamn. Eller med andra ord Handelsbanket försöker få i .SE att sätta upp ordet bank på sin så kallade spärrlista, det betyder att varje gång någon registrerar ett domännamn som innehåller ordet bank så måste man först ha ett godkännande från Handelsbanken. Något som till en början kanske låter som ett rimligt sätt att stoppa så kallat nätfiske, men man behöver dock inte fundera så länge på detta för att inse att ett liknande tilltag kommer att stoppa domäner som till exempel:

FiladelfiaBankeryd.se
Parkbanker.se

Två domäner som är väldigt orelaterade till bankverksamhet. Lite sökande i SAOB visar att ordet bank har funnits i svenska språket sedan 1600-talet, Handelsbanken har funnits sedan 1800-talet, vilket betyder att ordet bank är betydligt äldre än vad Handelsbanken är. Även om så inte var fallet så är det ju fullständigt orimligt att ge privata företag kontroll över vilka ord som kan användas av svenska internetanvändare. Vad är nästa steg, ska man förbjuda sökningar på ordet bank, förbjuda sökmotorer att lista träffar på ordet bank, förbjuda taggar med ordet bank kanske så att ingen obehörig listar en sida eller bloggar om bank? Handelsbanken själva anser att detta är fullständigt rimligt och föreslår till och med att även andra svenska ord ska sättas upp .SEs spärrlista, som till exempel orden Advokat och Läkare bägge ganska gamla svenska ord och med dagens stavning sedan 1700-talet. Tittar man på .SEs så kallade spärrlista så är det mycket specifika ord som finns där, de flesta är namn på länder och framförallt är det specifika adresser som finns på listan ingenting i stil med ”Domäner där ordet bank ingår” vilket är vad som det är tal om i detta fallet.

Handelsbanken kan jag ju förstå, de har ju en del att vinna på att kunna kontrollera vilka som ger sig in i deras affärsområde, även om jag faktiskt i detta fallet bara tror att folket på Handelsbanken inte riktigt har sett konsekvenserna av sitt eget handlande, något som är ganska vanligt i finansvärlden. Det som bekymrar mig mest är att PTS faktiskt tycker att detta är en bra idé. PTS är en myndighet och myndigheter bör inte stödja privata intressen på detta viset. Det är också PTS som beslutat att .SE ska sätta upp ordet bank på sin lista.

När ska dumheterna ta slut? Detta är ännu ett ganska pinsamt bevis på hur svenska myndigheter ser internet som en leksak, som något som inte är en del av samhället utan kräver undantag och speciella lagar och regler och i brist på kunskap litar man blint på privata intressens lobbyister.

Läs mer om detta hos XOR och på Namnbank.se.

Det har också startats ett projekt för att protestera mot detta med hjälp av en nationell så kallad flashmob. Mer om det projektet finns på Filterbank.

Annons

Tyck till!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: