Skip to content

FSCONS

november 18, 2009

I helgen var jag volontär på FSCONS, mycket trevligt. FSCONS ( Free Society Conference and Nordic Summit) är en mötesplats för ett öppet samhälle, byggt på öppen mjukvara och öppna standarder.

Så klart var det ett fullspäckat schema så tyvärr gick det ju inte att lyssna på allt, specillet inte om man dessutom såg till att fastna i många av de sköna små pratstunderna som uppstod mellan föreläsningarna. Arrangörerna hade dock fattat detta och alla förelsäningar spelades in, jag antar att de kommer att göras tillgängliga på något vis, så fort de samlats in redigerats färdigt. Tillsvidare kan man roa sig med att titta på några av de presentatioer som gavs på FSCONS och som finns tillgängliga på slideshare.

Några av de presentationer jag trots trevliga pratstunder och volontärarbete i informationen lyckades besöka:

  • Being open about lock-in effects in the Swedish public sector: Taking Open Standards seriously by Björn Lundell. Lundell är forskare på högskolan i Skövde och har undersökt avändandet av öppen mjukvara och öppna format inom den offentliga sektorn. En hel del svenska myndigheter har faktiskt bestämmelser om hur de ska hantera öppna format, vilket tyder på att det faktiskt finns politiker som förstår de problemen med att låsa information till viss mjukvara eller vissa operativsystem. Det visar sig dock att när Lundell går vidare och rent praktiskt undersöker hur myndigheter hanterar detta att verkligheten är långt ifrån det som endast är fina ord om demokrati och tillgänglighet på papper.
  • The Rockbox Story by Daniel Stenberg: Daniel, för övrigt en av årets vinnare av ”Nordic Free Software Award”, är inblandad i massor med öppen källkod-projekt. Ett av dessa är ett öppet operativsystem för bärbara musikspelare, Rockbox. Ett ganska tidkrävande arbete, vars nytta kanske inte är helt uppenbar för en slutanvändare, men i ett strörre perspektiv så bidrar det ju med kunspkap och forskning inom inbäddade system, att det dessutom verkar sjukt kul, nördigt och lärorikt ska man ju inte förneka. Lite som att köra linux på en brödrost –  bara för att det går!
  • Free Software and Feminism by Christina Haralanova: Vill inte kvinnor också vara fria? Förlovad med en kvinna som åker på LAN-party flera gånger om året, är en inbiten svorak-anhängare, börjar ett nytt jobb med att automatisera onödiga arbetsuppgifter med lite sköna skript samt dricker öl varje fredag med skäggiga unix-nördar, har jag ställ mig denna fråga mer än en gång. Nördkultur och datorer kan ju uppenbart hanteras av kvinnor, varför tycks det gå en osynlig gräns vid öppen mjukvara? Kanske finns det inte bara ett svar på detta, Christina gav i alla fall några förslag.
  • Transformative Economics via Open Source Product Development by Marcin Jakubowski: Återuppliva tankarna bakom 70-talets hippie-kollektiv, addera filosfin bakom öppen mjukvara, ett stort mått teknologi och en hängiven ingenjör. Resultatet är en hel gård, med boplatser, åkermark, boskap, traktorer och verkstäder, allt byggt med hjälp av öppen teknologi. Ett besök på gårdens hemsida är ett måste, det är helt enklet för mycket att beskriva. På hemsidan finns välproducerade filmer på saker byggda med öppen teknologi som ”Life Trac – Open Source Tractor”, ”CBE – Compressed Earth Brickpress”, ångmotor, verkstad för att skära metall och planer på smältverk och solkraftverk.

Allt detta var ju förstås bara ett litet smakprov av vad som fanns på FSCONS och själv fastnade jag kanske lite för mycket i ”öppet samhälle spåret”, jag såg faktiskt inte en enda rad kod under hela helgen. Den som vill hålla sig uppdaterad kan kika in på FSCONS live-sida.

Annonser
No comments yet

Tyck till!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: