Hoppa till innehåll

Välkommen till Chifferrymden!

april 18, 2010

Uppdatering: Nu finns torrent-filen för nedladdning av Telecomix OS ute.

De senaste veckorna har Internet blivit hårt ansatt av moralens och kapitalets väktare.

(Den som vill kan hoppa över motivering och gå direkt till de relevanta bitarna)

  • Censilia Malmström vill censurera, och verkar tro att det är bästa man kan göra åt problemen med övergrepp på barn är att förneka att de händer. Att den typen av censur hon föreslår inte heller fungerar särskilt väl i praktiken verkar inte heller bekymra henne särsklit mycket. Personligen tror jag att problem ska botas genom att motverka det som orsakar dem istället för att sopa dem under mattan. Frågan man bör ställa sig är: ”Vad är det som får vuxna människor att vilja förgripa sig på barn?” Bissart nog verkar svaret på den frågan finnas bland alla tiders dåraktigaste och värst militanta moralister, den katolska kyrkan. Att föra upp ett gäng webbplatser på en hemlig lista som staten anser ska blockeras stoppar knappast några övergrepp på barn. Däremot har vi helt plötsligt fått ett effektivt sätt för staten att begränsa den information som man låter sina medborgare ta del av. Hur ska vi veta att det som blockeras bara är det som sägs blockeras om dessa listor om de är hemliga? Hur kan vi då veta att denna lista inte används för att blockera obekväma sanningar eller att den påverkas av kommersiella intressen? .., men det är klart vi bor ju i Sverige, och vi är ju fina och västerlänska och inte en ”skurkstat”, som Iran eller Kina. Det har skrivits mycket om detta och kommer säkert att skrivas ännu mer, men mitt inlägg handlar egentligen om något helt annat. Läs mer om Censilias dåraktiga förslag hos Jacob, Kalle, Christian, Oscar och Olof har som vanligt mycket fina och pedagogiska bilder som förklarar hur den här typen av blockering (inte) fungerar.
  • I Storbrittanien har politikerna röstat igenom nöjesindustrins beställningsjobb, ett lagpaket som  gör det möjligt att stänga av människor från Internet, på lösa anklagelser från till exempel ett skivbolag. Förslaget tvingar också internetoperatörer att övervka och blockera sina kunders tillgång till vissa internetsidor. Läs Cory Doctrows artikel i The Guardian.
  • På Nya Zeeland avslutades i vecka den åttonde rundan av de hemliga förhandlingar om det så kallade ACTA-avtalet. Det finns mycket att säga om detta avtal och DN har en en bra temasida om ACTA med mycket information för den som vill lära sig mer och ha någonstans att börja. De största problemen med ACTA är dock hemlighetsmakeriet och det faktum man försöker smyga igenom detta avtal utnför det vedertagna FN-organ, som vanligtvis hanterar internationella avtal rörande patent- och upphovsrättsfrågor. Aktivister, forskare och folkrättsjurister har konsekvent nekats att se de förhandlade dokumenten, samtidigt har den Amerikanska regeringen låtit kommersiella intressen från upphovsrättsindustrin ta del och ge synpunkter på förhanldingarna. Efter massiva påtryckningar har man dock gått med på att offentliggöra en sammanfattat text om förhandlingarnas resultat.

Detta är dock bara tre exempel på hur politiker och storföretag försöker kontrollera och censuera på Internet. Internet är dock i grunden inte byggt för att låta sig censureras och kontrolleras. Det är ingen envägskanal som låter politiker basunera ut sina ”sanningar” samtidigt som vi underhåller oss själva till döds med Spotify, Voddler eller senaste avsnittet av ”Så ska det låta” från SVTplay, nej internet är mer än så. Den som kan ta emot information via internet kan också sända information. De protokoll som talar om hur informationen färdas via internet är byggda med en enda uppgift, se till så att informationen tar sig fram. Blir det stopp en väg, så skickas informtionen runt och tar sig fram en annan väg. Internet är byggt för att låta människor och maskiner dela information med varann på lika villkor. Internet suddar ut gränsen mellan passiv konsument och producent. Alla som har en dator kopplad till Internet, har också en webbserver (i alla fall rent teoretiskt och hårdvarumässigt) kopplad till internet.

Och Internet börjar tröttna på repressiva regeimer, moralister och en övergödd upphovsrättsindustri. Det är dags för Internet att utvecklas och ta steget in i Chifferrymden (cipherspace). Dessa anonyma och krypterade nätverk byggs ovanpå den infrastruktur som redan finns, men som allt mer börjat likna den Berlusconi-doftande hjärndöda underhållning som idag erbjuds via radio coh TV. I Chifferrymden tillåts inga mänskliga lagar, här finns bara naturens lagar. För anonymitet och kryptering byggs med matmatik och matematik tar inte hänsyn till moral. Varken väktarrådet i Iran eller regimen i Kina kan besegra matematiken och stifta lagar här. Inte ens Thomas Bodström kan det (inte ens om han har fotbollsskor på sig).

Den som vill veta mer om Chifferrymden kommer med fördel till Gnutiken nu på söndag (18:e april)  klockan 16:00. Telecomix fyller ett år och firar detta genom att släppa Telecomix OS, ett operativsystem specialdesignat för chifferrymden. Telecomix OS är en så kallad live-skiva, ett operativsystem som kan bootas direkt från USB-minne eller CD-skiva. Agenter från telecomix kommer finnas på plats för att demonstrera hur Telecomix OS fungerar.

För den som inte kan vara där, så kommer Gnutiken att sälja en bootningsbar USB-sticka med Telecomix OS. Annars kan man så klart också ladda ner en iso-fil och själv föra över denna till ett USB-minne eller CD-skiva (torrent-fil)

Annonser

Tyck till!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: