Skip to content

Sagan om de två vulkanerna

maj 25, 2011

På kort tid har ännu en vulkan slagit till. Kaoset i flygtrafiken breder ut sig över västsverige och gör oss påminda om hur sårbart vårt samhälle är. Visst är det tråkgit om man inte kan åka på sin länge planerade semester, men att börja gråta hjälper dock föga mot vulkaner. De struntar fullständigt i hur gärna du vill åka flygplan, de vill ha utbrott och eftersom vulkanen båda är större och starkare är det den, som får sin vilja igenom. Jo, orättvist kan man tycka, eller så kan man tänka om.

Människans främsta egenskap ha aldrig varit att vi är särskilt stora eller starka, snarare att vi är väldigt uppfinningsrika eller bra på att samarbeta. Vår framgång, som djurart bygger på att vi kan lösa problem genom vår analytiska förmåga och inte med hjälp av rå styrka. De männsikor, som överlevde var de som istället för att hoppa utför stup eller klättra upp för omöjliga klippväggar var de som stannade till ett slag funderade och hitta en lättare väg runt hindret.

Problemet med vulkaner, som begränsar vår mobilitet kräver dock ingen större problemlösningsförmåga utan är  för länge sedan löst. Långt innan vi ens visste att ett sådant problem skulle komma att existera. Vi har nämligen redan uppfunnit de alternativa färdmedlem vi behöver för att går runt problemet. Järnväg, bilar och båtar har vi haft länge (i alla fall båtar). Det, som är konstigt är hur vi alltmer tycks vilja ersätta dessa färdmedel med det betydligt känsligare färdmedlet flygplan. Hurvida det har att göra med subventioner (avsaknad på moms och koldioxidskatter) på flygbränsle eller inte kan man ju i alla fall fundera över. Något, som görs på ett intresant sätt på Copyriot  här och här. Bissart är det i alla fall att det från Göteborg är billigare att flyga till Milano än att ta tåget till Avesta. Nästan lika bissart är det också att det till Storbrittanien går ett flertal flyg om dagen både från Säve och Landvetter medan färjetrafiken Göteborg-Newcastle har varit nedlagd sedan ett antal år tillbaka.

Personligen tycker jag att det är bra mycket trevligare att åka båt eller tåg än flyg, men tyvärr det ju sällan ett realistiskt alternativ då priserna för internationella tågresor ofta är helt hutlösa. Även nationella tågresor har ju på senare tid ökat rejält i pris och hur SJ kan motivera sitt minst sagt absurda biljettsystem är för mig en gåta. Varför ska jag behöva betala tusentals kronor för en biljett till Dalarna samtidigt, som jag kan köpa en biljett till Stockholm på tradera för en krona? Är det verkligen riktigt att de, som vill åka till andra platser än Stockholm får betala för att någon tycker det är tufft om SJ säljer biljetter på nätauktion? Jag slutar här, SJs biljettsystem är förmodligen ämne nog till ett helt gäng bloggposter i sig.

Annonser
One Comment leave one →

Tyck till!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: